środa, 27 marca 2013

Pulpety w sosie pomidorowym

Co zrobić z ryżem, który został nam z dnia poprzedniego? Zalać wrzątkiem, żeby był dobry do spożycia i wykorzystujemy do pulpetów:)


Składniki:
*500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
*pół woreczka ugotowanego ryżu
*1 jajko
*przyprawy wg uznania(u mnie zioła prowansalskie-które zawsze muszą być w kuchni, pieprz ziołowy, oraz przyprawa do mięsa mielonego)
*olej do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki mąki do sosu
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy pulpety i wkładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na brązowo, wyjmujemy na talerz.
2. Tłuszcz ze smażenia przelewamy do brytfanki, dodajemy trochę margaryny i podgrzewamy, dolewamy wody,gotujemy.
Po zagotowaniu wlewamy przecier pomidorowy rozcieńczony z wodą, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
3. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy wcześniej usmażone pulpety i podgrzewamy.Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem, można dodać sałatkę, której opis znajdziecie [Tutaj]
SMACZNEGO:)

5 komentarzy:

  1. Lubie przyprawy Kamis :) Pulpety pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, najbardziej podoba mi się to, że są prawie we wszystkich sklepach dostępne:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale tez smakuje:)

      Usuń



Dziękuję za każdy komentarz, przynajmniej wiem, że ktoś czyta to co napiszę, kogoś to interesuje:):**
Na każdy komentarza staram się odpisywać tutaj.

 
Blogger Templates