Składniki:
*500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
*pół woreczka ugotowanego ryżu
*1 jajko
*przyprawy wg uznania(u mnie zioła prowansalskie-które zawsze muszą być w kuchni, pieprz ziołowy, oraz przyprawa do mięsa mielonego)
*olej do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki mąki do sosu
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy pulpety i wkładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na brązowo, wyjmujemy na talerz.
2. Tłuszcz ze smażenia przelewamy do brytfanki, dodajemy trochę margaryny i podgrzewamy, dolewamy wody,gotujemy.
Po zagotowaniu wlewamy przecier pomidorowy rozcieńczony z wodą, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
3. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy wcześniej usmażone pulpety i podgrzewamy.Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem, można dodać sałatkę, której opis znajdziecie [Tutaj]
SMACZNEGO:)
Lubie przyprawy Kamis :) Pulpety pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńJa również, najbardziej podoba mi się to, że są prawie we wszystkich sklepach dostępne:)
Usuńjadłabym :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda to jedzonko :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale tez smakuje:)
Usuń